Alexandru-cel-Bun.

Alexandru cel Bun

Comuna Alexandru cel Bun este asezata în partea de N-E a României, pe cursul mijlociu al râului Bistrita, la intersectia paralelei de 46°56’15” latitudine nordica cu meridianul de 26°16’39” longitudine estica.
1. Sumar
2. Istorie
3. Invatamant
4. Turism
5. Economie

Sumar

Coordonate: 46°56’15” 26°16’39”
Primar: Ion Rotaru

Istorie

Satele sunt aşezări vechi şi foarte vechi situate în lungul văii Bistriţa, fie pe terasele inferioare şi mijlocii ale acestui râu, fie în zona de vărsare a unor afluenţi. Nucleele satelor Bistriţa şi Vaduri datează potrivit documentelor din timpul domniilor lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, iar satul Agârcia este reprezentat ca şi Bistriţa pe harta lui Dimitrie Cantemir. Extinderea acestor sate s-a produs după secularizarea averilor mănăstireşti din 1864 şi a reformei din 1921. Asa cum se desprinde lesne din prezentarea trecutului istoric al comunei Alexandru cel Bun, prezenta omului pe aceste meleaguri s-a simtit din timpuri stravechi, marturie a activitatii sale fiind urmele lasate. Omul s-a impus puternic ca factor modelator al peisajului local datorita activitatii sale sociale impuse de asigurarea existentei. Numarul populatiei a fost diferit de-a lungul timpului suferind o continua crestere de-a lungul istoriei, mai uniforma pâna în anul 1970 functie de prezenta unor factori favorabili sau nefavorabili de ordin social, politic si istoric. În anul 1970, considerat an de vârf, populatia numara 5702 locuitori, explicat de faptul ca tavalucul razboiului nu a afectat direct comuna, precum si de stabilirea locuitorilor stramutati odata cu începerea lucrarilor pe santierele hidroenergetice de pe valea Bistritei. În intervalul 1970-1990 populatia scade datorita migratiilor definitive spre orasul Piatra Neamt, spre santiere din tara, precum si prin desfiintarea fabricii de cherestea din satul Vaduri. Alt an de referinta este 1991, an cu care începe clarificarea dreptului de proprietate asupra terenurilor, precum si circulatia acestora, dupa care asistam la intensificarea fenomenului de imigratie si constructie masiva de locuinte. Recensamântul din anul 2002: 5281 locuitori, dupa ce în 1990 acestia erau oscilau în jurul cifrei de 4800.

Invatamant

În prezent sunt în functiune pe teritoriul comunei 8 grupe de gradinita cu 8 educatoare si 160 prescolari cu exceptia satelor Scaricica si Bisericani unde exista spatii cu aceasta destinatie, însa numarul de copii prescolari este mic. Scolile generale sunt în numar de 3, din care 2 scoli cu clasele I-VIII în satele Vaduri si Bistrita si o scoala cu clasele I-IV în satul Agârcia. În aceste unitati scolare studiaza peste 400 elevi sub îndrumarea unui numar de circa 40 învatatori si profesori, un secretar scoala, un administrator, muncitori de întretinere si îngrijitori. Spatiile de scolarizare sunt excedentare din cauza scaderii populatiei scolare, sunt bine întretinute, dotate cu un stoc suficient de material didactic, cu apa curenta, iar scoala si gradinita Bistrita încalzite cu gaze naturale.

Turism

Comuna Alexandru cel Bun ocupa un loc important în peisajul turistic al judetului Neamt. Functia turistica este data în primul rând de cele doua monumente istorice medievale, respectiv Manastirea Bistrita ctitorita de domnitorul Alexandru cel Bun si Manastirea Bisericani ctitorita de domnul Moldovei Stefanita Voda. Al doilea element care ridica valoarea turistica a zonei este cadrul natural deosebit reprezentat de relieful împadurit, ape curgatoare ce strabat zone pitoresti, doua lacuri de acumulare solicitate pentru agrement, sport, pescuit. Comuna face parte din traseul turistic ce leaga municipiul Piatra Neamt de Cheile Bicazului, Lacul Rosu si lacul de acumulare Bicaz si statiunea Durau

Economie

Aflata în zona limitrofa a municipiului Piatra Neamt, mare parte a populatiei este integrata organic în viata economica a orasului resedinta de judet. Local, principalele domenii de activitate ale societatilor comerciale functionale sunt: exploatarea si prelucrarea lemnului, comert, turism, industrie usoara, industria alimentara, industria chimica.
Alexandru cel BunIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!